wanneer zet je animatie het best in?

wanneer zet je animatie het best in?

Video wordt gezien als de content drager van het moment. Animatie lijkt daar bijna mee uitwisselbaar; maar dit is niet helemaal waar: animatie is grappig, kort, en direct. Het geeft jouw bedrijf de kans zijn branding voorop te zetten en met zijn klanten te communiceren zonder dat een specifiek persoon het woord moet nemen. Ook het onderwerp krijgt in animatie een eigen spin: sommige onderwerpen zijn perfect voor animatie. Andere.. minder.

animatie verschilt van film vooral in de afstand die ze creëert tussen narratief en kijker. Ze illustreert, vertelt en amuseert - neemt ons aan het handje mee naar een andere wereld. Maar tegelijk blijft er altijd dat veilige glazen muurtje: de ‘suspence of disbelieve’. In deze zin is animatie te vergelijken met de zo populaire Marvel films van het moment: er kunnen ledematen alle kanten op vliegen,voor ons in de bioscoop is het kader veilig; dezelfde vertelling in het nieuws zou ons veel eerder zorgen baren.

Wanneer is animatie de beste keuze?

Simplificeren van ingewikkelde materie

Door details van de werkelijkheid te verwijderen kan je met animatie makkelijker tot de kern van de stof komen, zonder verdere afleiding. Op deze wijze kan een ingewikkeld concept makkelijk worden overgedragen.

Behandeling van gevoelige of schokkende onderwerpen.

-De afstand in animatie maakt haar uitermate geschikt voor de behandeling van bepaalde gevoelige onderwerpen. Dood, sex of andere taboes zijn minder bedreigend in deze vorm.

educatieve of idee-overdragende onderwerpen

Behalve simplificatie heeft animatie de naam kinderen aan te spreken. Aangezien wij gewend zijn een ‘educatieve boodschap’ aan onze kinderprogramma’s toe te voegen, past het in ons verwachtingspatroon dat deze educatie te vinden is in een animatie video. Dit kunnen wij voor ons gebruiken, omdat de kijker van een animatie net iets langer zich af zal vragen wat nou de boodschap is geweest.

een grappige of leuk verhaal

Ook dankzij onze inprenting heeft animatie de naam grappig te zijn; zodra wij een gek poppetje zien, is onze onderbewuste reactie: ‘let op, dit wordt lachen!’ Hiervan kan je gebruik maken als je een grappige boodschap wil leveren.

Anonimiteit

Soms heb je een verhaal te vertellen, maar wil de verteller het verhaal alleen leveren door anoniem te blijven. Denk bijvoorbeeld aan branches waar klanten van een pijnlijk probleem afhelpen, en hoe deze klanten dan een recommandatie zouden willen geven.

Wanneer is animatie minder geschikt?

Een persoonlijke band met de kijker: video

waar animatie dan minder geschikt voor is, zijn de momenten dat jij alle afstand weg wilt nemen. wil je een vriendschapsband met jouw kijker? Dan is het beter de gezichten en stemmen van jou en je collega’s werkelijk te tonen.

Diepe, veel omvattende materie: tekst

Evengoed is een lange en zeer technische onderbouwing beter in woorden gedaan. Animatie blijft bij voorkeur kort en ‘snappy’. Een voorbeeld of vergelijking bijleveren in animatie is mooi, maar als het gaat om feitelijke onderbouwing dan hebben de meeste mensen liever een stukje tekst om zich al dan niet door te laten overtuigen.

Het tonen van de werkelijkheid: life video.

Soms is het belangrijkste de werkelijkheid te tonen. Animatie toont altijd een make-believe; maar ook een geproduceerde video is niet echt. Een middel dat hier wel werkt is life-video.


Ik hoop dat ik jou met dit artikel een idee heb gegeven over in welke gevallen animatie de beste optie is, en wanneer niet. Heb jij vragen? Schroom het niet ze te stellen. En meld je aan bij ‘freebee’ voor gratis animatie content voor je eigen social media, en nieuws!

No Comments Yet.

Leave a comment